BSI (SRD)

Senast uppdaterad

SRD, Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar eller BSI, Breed Specific Instructions, som det nu heter även här i Sverige, har tillämpats vid utställningar i Sverige sedan 2009.

Det identifierar riskområden för överdrifter när det gäller exteriör och
mentalitet och ska både förebygga och motverka redan uppkomna problem.
BSI är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att
öka berörda parters medvetenhet om exteriöra och mentala överdrifter och dess
påverkan på våra hundars välfärd.

Sedan 2014 är arbetet med att motverka hundars exteriöra och mentala överdrifter ett samarbete mellan de nordiska ländernas kennelklubbar. Det finns sedan dess ett gemensamt BSI.

BSI har arbetats fram i ett kontinuerligt samarbete mellan exteriördomare, berörda ras- och specialklubbar, veterinärmedicinskt sakkunniga och tillgänglig försäkringsstatistik. Dessa underlag tillsammans med erfarenheter från de nordiska länderna utgör underlaget för urvalet av de raser som listats i BSI 2024 och för anvisningarna för respektive ras.

BSI omfattar alla rashundar, oavsett om de är listade eller inte, och i dokumentets inledande del finns en generell del som gäller för alla hundar, en exteriördomare ska ansvara för att bevara de olika hundrasernas typiska särarter med de mål och ramar som rasstandarden fastslår. Detta får dock aldrig ske på bekostnad av hundars hälsa.

I det aktuella BSI dokumentet (giltigt till 2026) finns följande att läsa:

Bullterrier/ Miniatyrbullterrier

I rasen förekommer riskområden som:

  1. Käkar och tänder: Trång underkäke med hörntänder som går upp i gomtaket.
  2. Hud: Irriterad hud, tunn och glanslös päls.
  3. Ögon: Alltför små ögonöppningar.

Den unika huvudtypen förklarar tendensen till felaktigt bett. Uppmärksamhet ska framförallt ägnas åt att huvudets korrekta typ är kombinerad med en kraftig underkäke.

Varje år utvärderas BSI av Avelskommittén för att se aktuell status på raserna, eventuella ändringar i huvuddokumentet sker med vissa års intervall och då har klubben en möjlighet att ansöka om att ta bort eller lägga till punkter.

Bullterrier och miniatyrbullterrier tillhör Grupp 3 Terriers

SVENSKA BULLTERRIERKLUBBEN

SvBtk grundades 1976 och syftet är att på olika sätt främja raserna bullterrier och miniatyrbullterrier.

VI ÄR ANSLUTNA TILL

Svenska Kennelklubben
Svenska Terrierklubben