Den burdusa clownen
Bull och miniatyrbullterriern är härliga sällskapshundar, stabila, godmodiga, lekfulla, otroligt kärleksfulla och sanna livsnjutare. De är modiga, mycket envisa och starka samt har en spontan och framfusig karaktär som gör att de kan upplevas som svåruppfostrade – men med rätt motivation kan man även få en härlig men egensinnig träningskompis.
Miniatyrbullterriern upplevs av många som lite mer lättlärd och alert medan bullterriern ofta är mer sävlig. Förmodligen beror det på skillnaden i ursprung där Bullterriern enligt senaste forskningen har bulldogg i sina gener medan miniatyrbullterriern inte har det. Även rasernas ursprung och funktion skiljer sig åt, miniatyrbullterriern var i större utsträckning en råtthund på landsbygden medan bullterriern var en ”gentlemens dog” i staden.
Oavsett storlek så har de en cool personlighet som utgår ifrån att alla är vänliga mot den och beter sig vänligt mot allt och alla. Om någon annan hund mot förmodan skulle vara argsint brukar bullen bara helt ignorera det och fortsätta försöka övertyga vederbörande om sin förträfflighet genom burdusa hopp och skutt. Det uppskattas inte alltid… Men om det skulle bli ordentligt bråk är bullterriern inte den som lägger sig. Man ska därför inte släppa ihop en bullterrier med hundar man inte känner. Det är också viktigt att socialträna redan från en tidig ålder, gärna med en bestämd hund som är vänlig men samtidigt kan säga ifrån ordentligt.
Båda raserna har en tendens att upprepa saker de tycker känns bra eller är roligt och har lätt för att utveckla beteenden som från början kan verka oskyldiga men som i förlängningen blir till manier. Det kan till exempel vara så att valpen jagar sin svans, något som många som precis fått hem sin valp kan tycka ser lite lustigt ut eller har överseende med. Det kan också vara bitande, alla valpar bits, men med otroligt starka käkar och oförmåga att bita försiktigt kan det snabbt bli en mycket tråkig historia. Det har också en tendens att vilja slickas, hejdlös och ofta. Alla former av oönskade beteenden ska därför aldrig tillåtas, inte ens som liten gullig åtta veckors valp. Bitas, slickas (på sig själv eller andra) och jaga svans är strängeligen förbjudet från dag ett.
Bull- och miniatyrbullterriern är båda lika starka som glada. Clownen i den är lika hopplös som underbar. Det kan yttra sig i att de hellre går genom möblemanget än runt det när de får så kallade bullefnatt. Bullefnatt är ren och skär livsglädje som yttrar sig i hopp, skutt och snurrar i ett sällan skådat slag. Många springer med hjärtans lust rakt in i en vägg för att där tvärt vända om och hitta en annan vägg att studsa mot. Då gäller det att vara mjuk i knäna och stå stadigt på benen så du inte själv ramlar omkull mitt i spektaklet.
Bullterrier och miniatyrbullterrier är båda mycket personliga raser där många uppfödare vittnar om att det är större skillnad mellan individer än mellan könen. Om man är intresserad av en valp kan det därför vara en god idé att fråga uppfödaren vilken de kan tro passa i just ditt hem. Det är av stor vikt att uppfödarna väljer sina valpköpare med omsorg då rasens säregna egenskaper gör att den inte lämpar sig för alla.
Intresset för mentalitet har ökat sedan BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund) togs fram i slutet av 2011. I dagsläget har över 100 bullterrier och fler än 200 miniatyrbullterrier gjort BPH vilket innebär att miniatyrerna nu kan få en s.k 200 analys som SKK kommer ge oss under 2024 som vi kommer presentera längre fram.
Även om urvalet ännu är litet på bullterrier och på miniatyrbullterrier inte klart än så visar sammanfattningen för de BPH som gjorts att båda raserna är glada, nyfikna och trygga utan aggressioner.